آذربایجان

وبلاگ اختصاصی آذربایجانی ها

آذربایجان

وبلاگ اختصاصی آذربایجانی ها

این وبلاگ با این که برای مطالب متنوعی است ولی بیشتر در مورد تبریز و ویژگی های آن و اشعار شاعرین آذربایجانی (ترکی زبان) به زبان های ترکی و فارسی و... زیاد تر پرداخته میشود.
سازنده: مبین هیکلی
نام دبیرستان : دبیرستان علیزاده 1

کلمات کلیدی

شاعر تبریزی

شعر استاد شهریار

شرح حال شاعران تبریزی

شعر بهجت تبریزی خان ننه

شاعر جناس

سلطان جناس

شرح حال استاد شهریار

شاعر معروف تبریزی

شاعر تبریز

حیدر بابا

بهجت تبریزی

استاد شهریار

نوحه محرم دیر خانم زینب عزاسی استاد شهریار

نوحه محرم دیر خانم زینب عزاسی

نوحه ترکی محرم دیر خانم زینب عزاسی

نوحه استاد شهریار محرم دیر خانم زینب عزاسی

مرثیه محرم دیر خانم زینب عزاسی

مرثیه استاد شهریار محرم دیر خانم زینب عزاسی

محرم دیر خانم زینب عزاسی

متن شعر محرم دیر خانم زینب عزاسی

شعر محرم دیر خانم زینب عزاسی

شعر ترکی محرم دیر خانم زینب عزاسی

نوحه مشهور حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار

نوحه مشهور استاد شهریار حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار

نوحه حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار

نوحه ترکی حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار

مرثیه استاد شهریار حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار

شعر مشهور حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار

شعر حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار

شعر استاد شهریار حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار

بایگانی

شرح حال خاقانی

دوشنبه, ۲ بهمن ۱۳۹۶، ۰۹:۴۱ ب.ظ
بــــسم الله الــــرحمان الــــرحیم


خــــــــــاقانی

افضل‌الدین بدیل بن علی خاقانی حقایقی شَروانی در سال ۵۲۰ (قمری) در شهر شَروان به دنیا آمد. تاریخ تولد او از اشاره‌های موجود در دیوان به دست آمده است.

پدرش نجیب‌الدین علی مروی درودگر بود. مادر او مسیحی نسطوری بود که به اسلام گرویده بود. عمویش کافی‌الدین عمر طبیب و فیلسوف بود و خاقانی تا بیست و پنج سالگی در سایهٔ حمایت او بود و در نزد او انواع علوم ادبی و حکمی را فرا گرفت. چندی نیز در خدمت ابوالعلاء گنجه‌ای شاعر بزرگ معاصر خود که در دستگاه شروانشاهان به سر می‌برد، کسب فنون شاعری کرد. پس از آنکه ابوالعلاء وی را بخدمت خاقان منوچهر شروانشاه معرفی کرد لقب «خاقانی» بر او نهاد. از ان پس خاقانی نزدیک به چهل سال وابسته به دربار شروانشاهان و در خدمت منوچهر شروانشاه، و پسر و جانشین او اخستان شروانشاه بود.

در حدود سال ۵۵۰ به امید دیدار استادان خراسان و دربارهای مشرق روی به عراق نهاد و تا ری رفت. در آنجا بیمار شد، و والی ری او را از ادامه سفر بازداشت و خاقانی مجبور به بازگشت به «حبسگاه شروان» گشت.

پس از مدتی توقف در شروان به قصد حج و دیدن امرای عراقین از شروانشاه اجازهٔ سفر گرفت و در زیارت مکه و مدینه چندین قصیده سرود. در حدود سال ۵۵۱ یا ۵۵۲ سرگرم سرودن مثنوی تحفةالعراقین بود. در راه سفر به بغداد، از ایوان مدائن گذر کرد و قصیدهٔ غرای خود را دربارهٔ آن ساخت.

در بازگشت به شروان باز خاقانی به دربار شروانشاه پیوست. لیکن میان او و شروانشاه به علت نامعلومی کدورت ایجاد شد، و آنچنانکه از قصیده‌های حبسیه که در دیوانش ثبت است برمی‌آید یک سالی را در حبس گذراند. بعد از چندی در حدود سال ۵۶۹ قمری به سفر حج رفت و بعد از بازگشت به شروان در سال ۵۷۱ فرزند بیست سالهٔ خود رشیدالدین را از دست داد و بعد از آن مصیبت مرگ همسر و مصائب دیگر بر او وارد شد. از آن پس میل به عزلت یافت و خدمت دربار شروانشاهان کناره گرفت.

در اواخر عمر در تبریز به سر می‌برد و در همان شهر درگذشت و در مقبرةالشعرا در محله سرخاب تبریز مدفون شد.

سال وفات او را ۵۹۵ و هم ۵۸۲ نوشته‌اند.دیوان، شامل قصاید، ترجیعات، مقطعات، غزلها و رباعیات است. دیوان خاقانی به تصحیح سید ضیاءالدین سجادی در سال ۱۳۳۸ در تهران به چاپ رسیده بود.

 از جمله آثار خاقانی می‌توان به کتاب‌های زیر اشاره کرد:

دیوان، شامل قصاید، ترجیعات، مقطعات، غزلها و رباعیات است. دیوان خاقانی به تصحیح سید ضیاءالدین سجادی در سال ۱۳۳۸ در تهران به چاپ رسیده بود.

تحفةالعراقین، مثنوی در ۳۲۰۰ بیت که در سال ۵۵۱ تألیف شده است. تحفةالعراقین در شرح نخستین سفر خاقانی به مکه و «عراقین» است و در ذکر هر شهر از رجال و معاریف آن نیز یاد کرده و در آخر هم ابیاتی در حسب حال خود آورده است. تحفةالعراقین به تصحیح یحیی قریب در سال ۱۳۳۰ در تهران به چاپ رسید. پس از آن، چندین نسخه معتبر از تحفةالعراقین شناسایی شد که در این میان نسخه وین (با عنوان ختم‌الغرایب) تاریخ ۵۹۳ هجری را دارد.

منشآت خاقانی، چند نامه از خاقانی است که به بزرگان زمان خود نوشته، و غالباً مشحون از کلمات و جملات عربی دشوار و مترادف و گاهی از اشعار خود خاقانی در آنها هست.

قصاید خاقانی به نسبت در مرتبه‌ای بالا قرار دارد. از او قطعات بسیار خوبی نیز دردست است اما غزلیاتش در سطح قصاید او نیستند. شعر خاقانی سبکی دیریاب و بغرنج دارد و بیشتر، نظمی است هنرمندانه با گرایش‌های سخنوری و دقایق لفظی.

درباره قصاید خاقانی دکتر محمد استعلامی اثری دو جلدی را از سوی انتشارات زوار به بازار عرضه کرد که شرح و تفسیر او بر این اثر مهم است.

همچنین کتاب فرهنگ‌نامه سه جلدی«صور خیال در شعر خاقانی» تالیف سعید مهدوی‌فر نیز از سوی انتشارات زوار به بازار کتاب عرضه شد.

منبع:www.hamshahrionline.ir

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی